Bilde 1975   Bilde 1985   Historie av Henry Vike   Nederlandstur 2003   Fakta 2004  Tur 2004  Tur 2005


DAUGSTAD/VIKE SKULEKORPS:

Lær deg teksten til "Tesfjordens Øststrand"

Litt historikk og generell info pr. 2004 (sakset fra Vike Friskule sine sider): 
Daugstad Vike Skulekorps ble danna i 1968 med medlemmer frå bygdene Daugstad og Vikebukt i Vestnes kommune, beliggende på Nordvestlandet midt mellom Bergen og Trondheim. Før 1968 hadde det  vært vaksenkorps i begge bygdene, men et organisert og tilpasset tilbod til barn og ungdom kom først i gang i 1968. Dirigenttenestene var den gangen også kjøpt gjennom Vestnes Musikkskole, i dag Vestnes kulturskole. Les forøvrig det som tidligere dirigent Henry Vike kunne fortelle her.

Opplæringa er organisert slik at de minste startar med notelære og enkel instrumentbruk i 9 års alderen for så å gå over i et juniorkorps det første året og deretter inn i hovudkorpset som medlemmer frå 11 årsalderen. Hovudkorpset har da medlemmer som maks er 20 år gamle. Etter 20 års alderen gir vaksenkorps som det finnes fleire av i kommunen, tilbod til de som vil fortsette i voksen alder. Det er viktig for at korpset skal ha litt "tyngde" at det alltid er med noen som er 18 - 20 år. Disse medlemmene er støttespillaren som moralsk og utøvende virker trygt på de yngste. I alle skolekorps er det derfor viktig at det jobbast med at miljøet skal være godt, dette har stor innvirkning på musikalske resultat og -framgang.

Korpset er drevet på frivillig basis og det leggast ned et kjempearbeidde på dugnader og pengeinnsamlingar i all hovudsak av foreldre, slik at korpset kan makte å kjøpe instrumenter, noter og utstyr, skaffe gode dirigent og instruktører, reise på stemner og turnear og ikkje minst holde fine uniformer. Siste års budsjett for vårt korps ligger på kr. 375.000,-  Og det vil då seie at det skal mykje pengar til for å holde i gang korpset, som i dag teller vi 31 medlemmer.

Korpset held konsertar normalt i sine nærmiljø hele året, forutan at det arrangerast stemner, konkurransar og korpstreff på slutten av kvar sesong. dette for at medlemmene skal ha noe å sjå fram til og som ein bellønning for god innsats gjennom hele året.

Korpset er organisert med et styre, som velgast blant foreldre til medlemmene, som er ansvarlig for drift, et foreldrelag som har det arrangementsmessige ansvar, mens musikalsk ligger ansvaret på dirigenten gjennom den kommunale musikkskole.

I år som i fjor så har vi ein hollandsk dirigent ved namn Martin Hendriks. Martin og kona  flytta til Vikebukt hausten 2002 og han fekk då jobben som dirigent i korpset vårt. Det er vi veldig glade for. Martin spelar sjølv klarinett og er ellers ein meget dyktig og trivele dirigent.

Daugstad Vike Skulekorps har øving 2 kveldar a 2 timer kvar uke. Disse øvingane holdes fast på Vike Friskule der korpset disponerer eiget lager og arkivrom. Utover dette øvast det noen weekends og intensivt foran konserter og konkurransar. Korpset har fleire gangar deltatt i NM for janitsjarkorps og som beste resultat er 2. plass, dette var i år 2001 i Stavanger. Vidare kan korpset vise til gode resultat i korpscuper og stemner.

Medlemstal og interesse kan variere frå år til år, men antallet har aldri vært under 20 medlemmer og i de beste årene har vi vært rundt 45 medlemmer. Denne variasjonen gir jo dirigent- og driftsutfordringane veldig forskjellig karakterar. 

Korpsaktivitet har gjennom mange år vist er viktig. Korpsmedlemmer har lett for å bli sosiale og lett omgjengelige og ikkje minst de tar ansvar. Aktive musikantar i ungdomsalder gir aktive og positive foreldre senarar som gir samfunnsansvar og positive holdningar ovanfor barn, ungdom og vaksne. Av denne grunn leggast det ned mye arbeid for at så mange barn som mulig skal innom korpset ein periode.

2004

Vi har hatt øvingshelg på Gjermundnes, spilling på åpninga av Langstens nye dokk, basar på Daugstad og på Vike,  øvingshelg på Vestnes, en del kaketombolaer, og vi hjalp til på Syltemartna`n, og hadde der både tombola og loddsalg på bok. Julegrana har blitt tent både på Daugstad og på Vike, med julesangspill av korpset. Korpset spilte og på lysmessen i Vike kirke 28.november. Det siste i år blir adventskonsert i Vike kirke den 19. desember

Vi arrangerte korpstreff på Gjermundnes i pinsehelga, i strålende solskinn, og det var bra oppmøte av publikum, men det var plass til flere.

I år har vi vært på Averøya på korpstemne. Vi dro avsted på fredag 11. juni, og kom til skolen vi skulle bo på, og stevnet ble holdt,  om kvelden. Vi bada i bassenget, hadde gruppeøvelser sammen med andre korps og var på diskotek på lørdag. Dagen etter hadde vi oppmarsj fra sentrum og opp til skolen sammen med de andre korpsene. Så var det konserter, der både grupper fra flere korps spilte sammen, og en avdeling med hvert enkelt korps. Etter dette var det pakking og hjemreise for en gjeng trøtte unger og ledere. Men alle var nok enige om at vi hadde hatt det moro. (Bilder fra stevnet ligger på tur 2004).

Denne høsten har korpset lagt om på øvelsestidene sine, gruppeøvelsen på torsdager er tatt bort, de har i stedet grupper på en og en eller to og to, på forskjellige ettermiddager. Dette blir gjort i samarbeid med kulturskolen, og har sine fordeler med at en kan gi de mer utfordrene stykker (ikke bare korpsmusikk), og at en lærer mer i slike smågrupper. Tilbakemelding så langt har vært positivt fra lærere og elever. Korpset har også vært på bowling på Molde en kveld. Dette bare for å kose oss og få litt tid sammen utenom spillinga. (Bilder ligger på tur 2004)

 

2002
Søndag 2.juni 2002, arrangerte Daugstad/Vike Skulekorps korpstreff på Vikebukt, og siden de hadde bestilt fint ver, ble det det. Selv om noen regndråper kom og truet stemningen i starten, ordnet alt seg på beste måte for arrangørene. Treffet startet på hurtigbåtkaia og korpsa marsjerte så til feiande marsjar opp til Gjermundnes videregåande skule, der kvar av korpsa fremførte et par musikkstykke i friluft på plenen bak hovedbygget. Det hele ble veldig koselig, der man fikk kjøpe seg grillmat, mens korpsa spilte vakre toner til maten. Til slutt var det fellesnummer, der de spilte "Gammel Jegermars". Alle korpsa mellom Fiksdal og Måndalen deltok i treffet.

2001
Daugstad/Vike Skulekorps hadde i 2001, 41 medlemmer fra Gjermundnes til Tresfjord, og har så langt hatt en fin sesong med 1. plass i fylkes-korpscupen i Ålesund som hittil høgdepunkt. Det store målet er dog NM-deltagelse i Stavanger 22-23 juni, der korpset skal delta i 3. divisjon for janitsjarkorps. Og der må vi si oss veldig fornøyd med resultatet - 2. plass -, av 13 korps i NM er det veldig godt gjort.

Arnfinn Domaas
Formann     

Se bilde fra ca.1975
Se bilde fra ca.1985
Les om historien til Daugstad/Vike Skulekorps, skrevet av Henry Vike i 2002
Les om Nederlandstur i 2003